Miért jelent megtakarítást a BLACK DIAMOND motorolaj?
A nemzetközi piacelemző cégek kimutatásai alapján a motorolajokra fordított éves kiadás összege nem teszi ki a gépjármű fenntartási költségének 1%-át sem! A gazdasági számítások alapján végzett elemzések egyértelműen bizonyítják, hogy az üzemanyag fogyasztásnál elérhető megtakarítás 400-szor kifizetődőbb, mint a motorolajok várárlásánál jelentkező árkülönbség .

NEW FORMULA
A Carbon Graphite Technology-ban levő nagyhatású EP/AW adalékok és az újonnan kifejlesztett “Friction Reducer” (súrlódásmérséklő adalék) következtében jelentős mértékben csökken a kopás. A magasnyomású kopás elleni védelemre szolgáló adalék és a “Friction Modifier” (súrlódás módosító) együttes alkalmazásával a motorban kiküszöbölhető a vegyes súrlódás.

Használja mindig a legjobb minőségű motorolajat!
A BLACK DIAMOND a kenőanyag fejlesztés fő irányvonalának a műszakilag lehetséges leghosszabb motor élettartam elérését tekinti. Ennek a célnak a szellemében korszerű adaléktechnológiára épülő, speciális, a kereskedelmi forgalomban elérhető, konvencionális motorolajoktól eltérő termékekkel ad választ a legfontosabb kenéstechnikai problémákra.

Milyen megoldást kínál a BLACK DIAMOND?
A megoldást a súrlódó, nagy kopásveszélynek kitett alkatrészek felületén létrehozható, csak néhány molekularéteg vastagságú szilárd kenőfilm biztosíthatja. Olyan szilárd kenőanyag adalékra van szükség, amely jól tapad a felületekhez, a belső kristályrétegei azonban könnyen elcsúsznak egymáson. Így a vegyes súrlódási állapotban fellépő felületi terhelések (ún. nyíró igénybevételek) hatására nem a felület károsodik, hanem a szilárd adalék kristálysíkjai csúsznak el egymáson. Ilyen szilárd kenőanyag a Carbon Graphite, amely hatszög alakú kristálysíkjai a felülettel párhuzamos irányban mozdulnak el terhelés hatására. A kristálysíkon belül nagyon erősek a kémiai kötések, míg az egyes kristálysíkok között gyengék, így már kis terhelés hatására is elmozdulnak egymáson. Az alkatrészek felületeihez a megfelelő tapadást a kén atomok által kialakított kötések biztosítják.
A Carbon Graphite-ot már régóta alkalmazzák kenőanyagként, pl. kenőzsírokba adalékolva vagy kötőanyaggal a felületbe beépítve. Speciális alkalmazási területek a nagy nyomású, magas hőmérsékletű helyek és a vákuumtechnika. A BLACK DIAMOND egy szabadalommal védett technológia segítségével a 99%-nál nagyobb tisztaságú Carbon Graphite adalékolásával az olajban diszperz oldatot hoz létre. A Carbon Graphite részecskék mérete az ideális, mikron körüli tartományba esik. Így képes a felületi hibákat kitölteni, ezáltal kedvezőbb felületi viszonyokat hoz létre. A szűrőrendszeren a diszperz részecskék könnyedén áthaladnak, míg a kenőanyagból nem tudnak kiválni, kiülepedni és még nagy sebességű centrifugával sem lehet őket kiválasztani.

A Carbon Graphite szilárd adalékként való alkalmazása számos előnyt rejt magában:

 • A csúszási sebesség és a terhelés növekedésével a Carbon Graphite súrlódási tényezője csökken. Ez az egyedülálló tulajdonság az oka a kiváló kopáscsökkentő hatásnak. A súrlódási energia csökkenésével kisebb az érintkező gépelemekben képződő veszteséghő, így a motor hatásfoka javul, amely üzemanyag-fogyasztás csökkenésben jelentkezik.

 • A motorolajokban és hajtóműolajokban általánosan alkalmazott cink tartamú (ZnDPP) kopáscsökkentő adalékok csak közepes terhelés és hőmérséklet esetén fejtik ki hatásukat, és a hőmérséklet növekedésével hatékonyságuk drasztikusan csökken, ekkor a kopási értékek nőnek. Ezzel szemben a Carbon Graphite a 100-350 0C tartományban fejti ki optimális hatását függetlenül a terhelés mértékétől.

 • A korábbi kopásokból adódó felületi hibákat és egyenetlenségeket képes csökkenteni.
 • Védi a felületeket (pl. csapágyak színesfém futófelületét) az olajba jutó égéstermékek és egyéb agresszív vegyületek korrózív hatásaitól, így megakadályozza a mechano-kémiai kopást.

 • Egyedüli védelmet nyújt a száraz- és vegyes súrlódási állapotokban fellépő intenzív kopások ellen.

 • A Carbon Graphite-tal adalékolt motorolajokkal két kenőanyag együttes hatását kapjuk.

 • Felhasználói tapasztalatok szerint a haszongépjárműveknél 100 km-enként 4-6 literrel csökkenthető az üzemanyag fogyasztás normája.

 

Melyek a Carbon Graphite tartalmú BLACK DIAMOND motorolajok egyedülálló előnyei?
Az egészen finom, diszperz állapotú Carbon Graphite adaléknak köszönhetően a kopásgátló hatás és a kedvező súrlódási viszonyokból adódó üzemanyag megtakarítás lehetősége emeli ki ezeket a motorolajokat a kereskedelemben kapható egyéb top termékek köréből. A BLACK DIAMOND kenőanyagok sajátos kopásgátló hatásuk révén a motor élettartamot számottevően képes meghosszabbítani. A fémfelületeken szilárd kenőanyagként viselkedő Carbon Graphite bevonat kopásgátló hatását két módszerrel, motorfékpadon és országúti mérések segítségével igazolták.

Motorfékpadi kopásmérés radioaktív izotópos elven
A kopás szempontjából legfontosabb alkatrészeket elsősorban az érintkezésben résztvevő felületüket - enyhén radioaktív sugárzásúvá tették, majd beépítették a vizsgálómotorokba. A sugárzás mértékét és változását a hengertömbön kívül elhelyezett szondákkal mérték. A dugattyúgyűrűk, vezérműelemek, és csapágyak vizsgálata során átlagosan 50%-kal jobb kopásgátló hatást mértek a Carbon Graphite tartalmú BLACK DIAMOND motorolajok esetében.

Országúti futáspróba - fémkopadék mérése a használt olajban
A motor kopásának nyomon követésére a leghatékonyabb módszer a használtolajban található teljes fémkopadék mennyiség mérése. A legkorszerűbb, általánosan használt módszer a kopadékok atomadszorpciós analízise. Itt a leggyakoribb kopásfémek - vas, alumínium, réz, ón, ólom, króm, nikkel, szilícium ... mennyiségi mérése egyértelműen mutatja az alkatrészek kopását. Az országúti teszt során 3000 km-ként vett minták kiértékelése azt mutatta, hogy az egyes kopásfémek átlagosan 50%-kal kisebb mértékben fordultak elő a Carbon Graphite-tal adalékolt motorolajokban, mint az azonos terhelésnek kitett, azonos teljesítményszintű motorolajoknál. A motorolaj gyártók hosszú ideig a hidegoldali viszkozitási jellemzők javításában látták az egyetlen lehetőséget az energiahatékonysági jellemzők javításában. A SAE 0W- kategóriás olajak jelentik a műszakilag elérhető maximumot. A motorfékpadi mérések átlagosan 2.5%-os üzemanyag megtakarítási lehetőséget mutatnak ezeknél az olajoknál. A kedvezőbb viszkozitási jellemzőkből adódó előnyök csak a téli hidegindítást követő időszakban jelentkeznek, üzemmeleg állapotban ezek az olajok a többi motorolajhoz hasonlóan viselkednek. A rendkívül magas áruk miatt, a fellépő üzemanyag megtakarítási potenciál lényegében nem fedezi a többletköltségeket. A Carbon Graphite adalékot tartalmazó BLACK DIAMOND kenőanyagok jellemzője, hogy a súrlódási tényezőt a motor teljes üzemi hőmérséklet tartományában képesek alacsonyabban tartani. Így évszaktól függetlenül üzemanyagot tudunk megtakarítani úgy, hogy a termékek árában nem kell extra többlet költségekkel számolnunk. A mérések azt igazolják, hogy használatukkal akár 10-15 %-os üzemanyag megtakarítás is elérhető. A megtakarítható üzemanyag mennyiségre tekintsük a következő példát. Legyen egy konvencionális, SAE 15W-40 viszkozitási osztályú motorolaj használatánál 9,5 l/100 km benzin az átlagfogyasztás. Hasonló üzemmódot feltételezve, a BLACK DIAMOND Black Diamond Leichtlauf 10W-40 motorolaj használatával, ha átlagosan 10%-os üzemanyag megtakarítással számolunk, akkor 6.600 km után több mint 66 l üzemanyag takarítható meg. A Black Diamond Leichtlauf 10W-40 esetében javasolt 20.000 km-es csereperiódus alatt tehát több mint három tank (3x60 liter) üzemanyag-megtakarítás érhető el. A BLACK DIAMOND motorolajok egyéb korszerű adalék-komponenseik segítségével nagyfokú motortisztaságot, intenzív terhelés és magas motor hőmérsékletek mellett is hosszú olajélettartamot biztosítanak. Figyelemre méltó további gazdaságossági előny, hogy kopott motorok esetében képesek csökkenteni az olajfogyasztás mértékét.

 

Összefoglalva a Carbon Graphite tartalmú BLACK DIAMOND motorolajok egyedülálló előnyei:

 • 100%-os motorélettartam növelés, intenzív kopásgátlás
 • nagy terhelést bíró filmréteget képez a súrlódó felületeken
 • 52%-kal csökkenti a súrlódást és a belső ellenállást
 • garantálja a motor könnyebb futását
 • 10-15% üzemanyag-megtakarítás
 • 50%-kal kevesebb olajfogyasztás
 • 40 %-kal hosszabb olajélettartam
 • nagyfokú motortisztaság biztosítása
 • különleges acélszürke szín
 • a fémes motorhangok kiküszöbölése
 • turbófeltöltésű motoroknál kifejezetten javasolt
 • kedvező hidegindítási tulajdonságok
 • kiemelt motorvédelem magas hőmérsékleten,
  kedvezőtlen terhelésállapotok mellett is
 • DEKRA valamint turbó és katalizátor tesztelt
 • eredeti német termék


 

GYAKORLATI TANÁCSOK:

A MOTOROLAJ SZÍNE
A BLACK DIAMOND Carbon Graphite tartamú olajainak színe sötét ezüstszürke. Ez a szín egyben a termék garanciája.
Használat során mint minden korszerű motorolaj színe egyre sötétebbé, majd teljesen feketévé válik. A fekete szín arra a kedvező tulajdonságra utal, hogy a szennyezőanyagokat elsősorban égéstermékeket lebegésben tartja a motorolaj. A fekete szín semmilyen korrelációban nem áll az elhasználódási állapottal, hiszen például dízel motoroknál a motorolaj elsötétedése már néhány perc után elkezdődik. A szuperhosszú csereperiódusra fejlesztett olajoknál akár 175 ezer km-en keresztül is képes a motorolaj az égés során képződött - és nem kiszűrhető - korom tartalom jelentős mennyiségét magában tartani. A mai korszerű haszongépjármű dízel motorolajok akár 4% koromtartalom mellet is képesek megfelelő kenést biztosítani.

KEVERHETŐEK-E A MOTOROLAJOK?
Az utóbbi évtizedben piacra kerülő motorolajok keveredése, függetlenül a termék szintetikus vagy ásványi alapolaj típusától, kiválási problémákat nem okoz. Az utántöltés mértékét meghaladó keverés azonban nem ajánlott, mert az adalék kölcsönhatások révén a termék minőségi jellemzői általában romlanak.

HOGYAN CSERÉLJÜNK MOTOROLAJAT?
Az olajat üzemmeleg állapotban célszerű leengedni. A korszerű motorolajok jó felülettisztító (detergens) hatása miatt a motor átöblítése szükségtelen. Ha mégis át kívánjuk mosni a motort, azt motorolajjal való feltöltés, járatás és leengedés során tegyük. Az ún. „motoröblítő olajok”, adalékolatlan, kis viszkozitású olajok, ezért kerüljük használatukat. A drasztikus motor- és üzemanyag-ellátó rendszer szennyeződések eltávolításához a MotorClean, illetve az olajsár öblítő termékek használata ad tökéletes megoldást. Minden olajcserénél kötelező módon cseréljük a motorolaj-szűrőt, és a gépkönyvi előírásnak megfelelő időközönként a légszűrőt. A kenőanyag a szűrőrendszerrel elválaszthatatlan egységet képez! Ne használjunk szintetikus motorolajokat a 15 évesnél idősebb járműveknél, mert tömítőanyag összeférhetőségi problémák léphetnek fel. A nyolcvanas évek közepe óta az autóipar szabványosított elasztomer típusokat használ, amelyekre a korszerű motorolajokat összeférhetőség szempontjából vizsgálják.

MILYEN HOSSZÚ A CSEREPERIÓDUS?
A jármű kezelési útmutatója minden esetben egyértelműen megadja a kötelező teljesítményszintet, viszkozitási osztályokat és a motorolaj csereperiódusát. Ennek hiányában a márkaképviselet vevőszolgálata készségesen ad felvilágosítást. A gyárilag előírt intervallumoktól való önkényes eltérés még a legígéretesebb motorolaj alkalmazása esetén is veszélyeket rejthet magában, mivel sokszor a motorkonstrukció és nem a kenőanyag minősége szab határt az olajcsere intervallum hosszának. Haszongépjárművek esetén az üzemeltetési mód (pl.: nehéz terep, városi üzem, távolsági üzem) jelentősen befolyásolja a motorolaj terhelését és élettartamát.

MILYEN A CARBON GRAPHITE HATÁSA A KÖRNYEZETRE?
A Carbon Graphite a természetben is előforduló anyag, amely a földkéreg korábban nagy nyomású és magas hőmérsékletű rétegeiben alakulhatott ki. Az egészségre és környezetre nem ártalmas anyag, ezért széles körben, biztonsággal alkalmazható. Kedvező tulajdonsága hogy a lambda szonda működését nem befolyásolja, és ellentétben a foszfor tartalmú egyéb kopásgátló adalékokkal, nem csökkenti a katalizátorok működési hatékonyságát.

UTÓLAGOS ADALÉKOK VESZÉLYEI
A vásárlókat megtévesztő, önmagukat veszélytelennek és a járműgyártók által is preferáltnak hirdető utólagos motorolaj adalékok számtalan típusa kapható a kereskedelemben. A tényszerű valóság az, hogy legtöbbször az egészségre és környezetre kifejezetten veszélyes klór-paraffin, szerencsésebb esetben az olajoldhatatlan PTFE (teflon) szilárd adalék származékokról van szó. A kenőanyaggyártásban régóta ismert klór-paraffin vegyületek - környezet és egészségvédelmi előírások miatt - ma már csak egyes fémmegmunkálási vágóolajokban alkalmazhatóak. Mivel reakciókészségük nagy, ezért gyakran színesfém korróziót okoznak, ez a csapágyak esetében végzetes lehet. Az utólagos adalékok reakcióba lépnek a motorolajok eredeti, funkcionális adalékaival, melyek hatékonysága ezáltal csökken, vagy megszűnik. A továbbiakban már nem lehet motorvédelemről beszélni. Az európai olaj és járműgyártók a kezelési útmutatókban külön felhívják a figyelmet az utólagos motorolaj adalékok tilalmára. A BLACK DIAMOND motorolaj adalékként csak olyan hatóanyagot kínál, amely saját termékeiben is megtalálható.

 

Vissza a kezdőoldalra Website made by: GrApixx Design Studio